Tänker du äta gräshoppor?

Att blanda mat med insekter är något som de flesta svenskar lär rynka på näsan åt. Ändå börjar trendspanarna prata om chapulines (gräshoppor i chili) och andra rätter som nästa heta grej i restaurangvärlden. Men ska du själv öppna en restaurang med chapulines på menyn – tänk om. Det är nämligen olagligt.

Det är många vassa entreprenörer som står och trycker på dörren inför en lagförändring. För insektsmat spås bli den stora mattrenden och det gäller att inte missa den första stora chansen att kunna servera gräshoppor på hipsterrestaurangerna. Står du själv inför beslutet att öppna en ny restaurang? Kanske på ett hipsterstråk i Stockholm eller någon avslappnad uteservering i Malmö – ja, då bör du nog överväga att sålla dig till gruppen insektspionjärer i Sverige. Om du vill sticka ut och få uppståndelse, alltså.

Inte så dumt

Chapulines är (nyttigt) snacks i form av gräshoppor smaksatta med salt och chili. Ofta kommer de också med några stänk limesaft till. Som dryck kanske du väljer en ljus, frisk öl med saltkant runt glaset. Det är faktiskt inte särskilt dumt. Det är krispigt rakt igenom och har ingen bismak (förutom chilin). Inga oväntade överraskningar som något segt svårtuggat kött i mitten – bara rakt igenom krispiga och lätta. Även om de främst äts som snacks till en kall öl kan man även blanda i dem i piroger för att tillföra extra krisp. De går också bra att ha i sallad eller i tacos.

Förutom att det funkar smakmässigt har de andra bra fördelar:

  • Det är extremt näringsrikt – många  nsekter överlag innehåller mer protein än många animaliska och vegetabiliska produkter
  • Det ger minimala avtryck på klimatet
  • 80% av världens befolkning konsumerar det redan

En annan insektsrätt som Mexiko kan stoltsera med är escamoles, det vill säga smörstekta myrägg. De brukar även kallas för Mexikos kaviar och beskrivs som alldeles utsökta – även av turister. De äter även larver av vattenflugor, vilket det än så länge råder mer delade meningar om.

I en debattartikel i Aftonbladet.se pressas Livsmedelsverket för att innan årsskiftet ta beslutet att legalisera insekter i vår lagstiftning, rekommenderad läsning.