Några exempel på crossover-matlagning

Blandning av ingredienser och influenser från olika delar av världen har länge varit en viktig beståndsdel, både i matlagning i den högre skolan och inom husmanskosten. Vid medeltidens banketter serverades rätterna med stora mängder exotiska kryddor, eftersom dessa var mycket dyra och exklusiva.

Mer sentida exempel på crossover är kalifornisk sushi, pizza med ananas, och korv stroganoff.

Västerländsk sushi

Sushi är japanska riskuddar med olika typer av ”pålägg”. Vanligast är olika former av fisk, men det är inte ett måste. Sushi är inte synonymt med rå fisk, vilket många svenskar tror. Denna rätts popularitet runt om i världen har gett upphov till flera lokala, västerländska varianter. I Norge var man först med att lägga lax på riskuddarna. I Kalifornien rullade man in gurka, avokado och krabbkött i ris och alger. Båda dessa varianter har blivit så populära att de numera serveras även i Japan.

Hawaii

Den italienska pizzan, som uppfanns av de fattiga i Neapel mot slutet av 1700-talet, gjorde under 1900-talet succé runt om i världen. Många regionala varianter uppstod. I Frankrike har man crème fraiche på en del pizzor, i Sverige lägger vi gärna på banan, ananas, bearnaisesås m.m. En av de mest kända pizzorna i Sverige är Hawaii, som för det mesta innehåller tomatsås, skinka, ost och ananas. Den varianten finns inte i Italien, även om en del svenskar på semester har försökt beställa den.

Korv Stroganoff

En av de allra mest populära svenska rätterna vid köksborden har sitt ursprung i en matlagningstävling i Sankt Petersburg. Så säger åtminstone legenden. Det ska ha varit greve Stroganovs kock som deltog, med en rätt innehållande strimlat kött, smetana, citron, svamp och fransk senap. Denna rätt kallas biff stroganoff, och kan i vissa varianter också innehålla tomater i någon form.

I Sverige uppstod varianten korv stroganoff, genom att man bytte ut köttet mot den hederliga, svenska falukorven, som i sin tur kan ha introducerats av tyska invandrare. Korv stroganoff innehåller nästan alltid tomatpuré, och sällan citron och svamp.