Mindre kött på menyn

I ett tidigare inlägg skrev vi om hur man bör vidga vyerna med vegetarisk kost, något som både är hälsosamt och gott. Idag skriver vi vidare om mat och om hur både vegetarisk och vegansk mat vinner mark. Ny har till och med Ikea satsat på växtbaserade ”köttbullar”.

nyttig matI en artikel nyligen publicerad i SvD kan vi läsa hur Ikea lanserar veganska bullar som en ersättning för köttbullar, till de som inte vill äta kött och de som inte får av a kanske religiösa skäl. Det är ju även så att intäkterna från just livsmedelsdelen på Ikea inte är en liten summa, i samma artikel kan vi läsa att livsmedelsdivisionen omsatte närmare 1,5 miljarder under år 2014 – en hel del alltså.

De nya bullarna innehåller gröna ärtor, morötter, kikärtor, kål, majs och började serveras i restaurangen på möbelvarujätten redan i juni i år. De köttiga bullarna, alltså köttbullarna, kommer dock inte att försvinna än på ett tag – företaget sålde närmare en miljard av dessa förra året globalt räknat. Men med just de gröna, växtbaserade bullarna så når maten som serveras helt enkelt en större publik, så syftet med satsningen är alltså att öka kundströmmen till varuhusen.

Värna om miljön och blidka indiska kunder

En annan orsak till satsningen är att man vill värna om miljön, något som de flesta storföretag har börjat arbeta kring. Det visar sig att Ikeas matproduktion påverkar klimatet lika mycket som om hela tre miljoner personer flugit mellan London och Sverige under ett helt års tid.

Ikea förbereder sig även för att öppna ett varuhus i Indien, där äter många invånare inte vare sig nöt eller gris och detta vill man då anpassa sig efter med vegetarisk och vegansk mat. Ett steg mot en mer hållbar värld alltså, även om det är ett pyttesteg samt som att det finns massor att göra fortsättningsvis. Vi får prova de nya bullarna och se efter om de är så goda som vi hoppas att de är.