Julbordens tid

julbordMörkret lägger sig över Stockholm allt tidigare och tidigare och solbrännan har bleknat bort i allas ansikten sedan länge. Men mitt i den mörka tiden tittar ett litet ljus fram och ett till och ett till, det är ljusstakar och julstjärnor som plockats fram för att lysa upp i vintermörkret.

I dessa mörka tider ändrar sig även kroppen och ämnesomställningen och vi blir allt mer sugna på det som är sött och fett och då är det kanske inte av en ren händelse som krogarna kring Stureplan börjar duka upp sina julbord.  Julborden är en av årets viktigaste inkomstkälla för många krogar, det kan till och med betyda skillnaden mellan vinst och förlust för vissa restauranger och förberedelserna görs långt i förväg. Det kan vara en svår balansgång för vissa restauranger att ta fram ett bra julbord, de ska vara traditionella och vällagade för att passa den konservativa svensken men även så pass diversifierad så att den står ut lite mot konkurrenterna.

Annorlunda julbord eller traditionella

East på Stureplan serverar ett helt asiatiskt julbord med sushi, dim sum och heta soppor för att värma upp de frusna matgästerna och Shahrzad på Regeringsgatan bjuder på julbord med mat som inspirerats från Irans alla hörn. Däremot skulle det vara självmord för en traditionell krog som Operakällaren att servera något annat än ett traditionellt svenskt julbord med sill, kallskuret, julskinka, köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, rödkål och vörtbröd som vi alltid äter på jul. Enligt en artikel i SvD säger kockarna på Operakällaren att de flesta av deras gäster är stamgäster, företag som alltid äter julbord hos dem så i deras fall ska de verkligen inte förnya sitt utbud men för restauranger med sin egen nischade inriktning så kan det nog vara bra om de försöker hitta ett julbord som matchar dem för många svenskar vet att de kommer äta en del julbord under december och uppskattar om de kan få något annat på tallriken.