Dukning och glas till drycken

Champagne på flaska

Duka bord

Att duka upp ett bord kan göras på nästan lika många olika sätt som människor som det finns i världen. Å andra sidan finns det ofta bestämda sätt för en hel del olika slags dukningar. När man dukar i till exempel Japan så har man all mat i olika skålar och det gör att det kan se ut som att man har ätit väldigt mycket, men i själva verkar har man bara ätit litegrann av väldigt mycket olika mat. Ett väldigt fräscht sätt att äta på och man blandar sällan saker och ting tillsammans. Det gör också att man kan vara lite mer selektiv. Framför allt när man äter på restauranger. Då behöver man inte köpa ett helt paket. Så som det ofta fungerar i  Europa.

Glas till drycken

När det kommer till drycker på matbordet så är det minst lika viktigt. Det tillhör också att alla glas ska matcha respektive dryck. Något som kan vara svårt om man inte har ett skåp eller liknande med olika glas hemma. Många olika ölsorter och vinsorter också för den delen ska hällas upp i olika glas. Och detta av en mycket god anledning. Även om anledningarna kan vara väldigt många och variera från glas till glas. Några av anledningarna är att det är traditionsbundet. Glasets utformning ses som ett konstverk eller att det bara alltid har sett ut så. Det kan också ha att göra med att aromen ska komma fram på bästa sätt. En del glas är också gjorda för att man ska kunna spela öl-spel med dem. Andra är utformade för att de ska vara lättare att diska, vara svårare att ha sönder samt att det också kan ha att göra med en traditionsenlig servicerytm. När det kommer till vin är det ofta ett glas för det röda och ett glas för det vita. Skiljer i djup och storlek.