Crossover i Hammarby Sjöstad

En av de mest hyllade crossover-restaurangerna under senare år i Sverige var Zee i Hammarby Sjöstad, precis söder om Stockholms innerstad. Restaurangen drevs av två rutinerade krogrävar: Andreas Nylén, som utsågs till årets köttkock 2004, och sommelieren Hannes Seeman, som tidigare arbetat som sommelier på bl.a. F 12.

Det som utmärkte Zee var flera saker: det anonyma läget, den överdådiga inredningen, och sist men definitivt inte minst själva maten. Konceptet kan kanske enklast beskrivas som svenska lyxiga ingredienser, tillagade på ett sätt som för tanken till asiatisk matlagning i den högre skolan.

Så här skrev exempelvis Svenska Dagbladet när de recenserade restaurangen:

Zee ligger anonymt runt ett hörn. Ingen skylt visar vägen men marschallerna på trottoaren utanför signalerar ”här är det”. Så snart vi kommer in är vi varmt välkomna och lotsas till en osannolikt högryggad, bågformad soffa i vitt skinn.
Inredningen följer samma stil, snirkliga ryggstöd och mörkpolerade bord. Inte den ”sobra lyx” som ägarna annonserar, utan snarare Dallasvulgo.
Men den sköna attityden i bemötandet väcker en förväntan, trots att det är glest mellan gästerna. Och vi som hittat hit blir rikligt belönade.

Exempel på rätter som serverades på restaurangen var gräsand med kastanjépuré, och orre med madeirasky och potatispuré med getost. Precis som många andra nyskapande restauranger blev dock inte heller Zee särskilt långlivad. Ägarna tänkte sälja sin skapelse, men när någon köpare aldrig dök upp stängde de i stället restaurangen. Det slutade med att Kronofogden vräkte restaurangen från dess lokaler. Det återstår att se vad herrar Nylén och Seeman ska hitta på härnäst, de har ju som bekant en hel del på sitt CV.